Zemědělská technika

Nový model teleskopu Merlo ve třídě Compact

26. 09. 2024

Rádi bychom Vám představili nový model teleskopického manipulátoru Merlo. Jedná se o model třídy COMPACT s označením Merlo TF30.7. Skupina COMPACT obsahovala dva modely a to P27.6 a model TF33.7

IMG-20240920-WA0005.jpg

Většina výrobců manipulačních strojů zakomponovává do typového označení základní výkonové parametry stroje a nejinak je to i společnosti Merlo. Takže tyto základní parametry tohoto nového modelu jsou nostnost tři tuny a dosah sedm metrů.

Podobně jako u „dvacetsedmšestky“ má i tento manipulátor dvě základní verze a to verzi PANORAMIC a verzi TURBOFARMER. Tyto dvě verze se od sebe liší ve třech základních parametrech. Jsou to výkon motoru, výkon hydraulického pracovního čerpadla a typ pojezdu. U verze Panoramic je to takto: motor – Kohler 75,1 k, čerpadlo 98/210 (l-min/bar) a systém EPD. U modelu Turbofarmer je to: motor Deutz 115 k, čerpadlo 125/210 (l-min/bar) a systém EPD-top.

A teď tedy proč byl tento nový model uveden na trh. Odpověď se skrývá v rozměru tohoto stroje, respektive v jeho šířce. Jak již bylo řečeno, třída Compact obsahovala dva modely, nejmenší model manipulátoru, který společnost Merlo vyrábí P27.6 a manipulátor TF33.7, který je ve své třídě jeden z nejvýkonnějších, ale jeho šířka je 2100 mm. A zde jsme u merita věci. Manipulátor 33.7 je sice výkonější než jeho předchůdce, ale je širší než předcházející model. Jak už asi tušíte šířka nového modelu 30.7 je přesně dva metry. Říkáte si proč takový humbuk kvůli deseti centimetrům, ale věřte, že je spousta provozů, kde tento rozdíl hraje zcela zásadní roli při konečném výběru stroje. Manipulátor má ve standartní verzi výšku 2120mm, ale i zde je samozřejmě k dispozici snížená verze s průjezní výškou 2 metry.

A když se jedná o nový model tak si pojďme představit i další rozdíly. Asi nejmarkantnější rozdíl je na zádi stroje. Výrobce zde odešel od montáže samostatných blatníků a použil zcela novou koncepci. Jedná se o kombinaci základního modulu blatníku, který je kovový a je doplněný plastovým prodloužením. (viz. foto)IMG-20240920-WA0005.jpg

Nové je i umístění pístu nosiče adaptérů. Je ukryt v novém konstrukčním prvku uchycení nosiče adaptérů. K dispozici jsou také tři verze kabiny: standartní verze, verze L – jedná se o kabinu s celkovou výškou stroje dva metry a pak je možno objednat stroj s odpruženou kabimou CS, kterou si můžete objednat, nejen na tento model, pouze u firmy Merlo. Samozřejmostí je možnost výbavy stroje odpruženým ramenem B.S.S. Jedná se o modulový prvek, takže zákazník si může systém B.S.S. případně doobjednat na již dodaný stroj. Stroj je vybaven planetovými nápravami, které jsou speciálně vyvynuty společností Merlo pro teleskopické manipulátory. Pokud si budete chtít tento nový model Merlo Turbofarmer 30.7 vyzkoušet zavolejte nám nebo kontaktuje jedno z našich středisek, které jsou uvedeny v kontaktech.

 

Ing. Petr Scherhaufer

Produktový specialista

CIME, s.r.o.