Zemědělská technika

Přímé setí pro malé farmy

09. 04. 2024

Francouzský výrobce zemědělské techniky, společnost AGRISEM, je v České republice známá především díky strojům určeným pro pásové zpracování půdy, STRIPCAT.

porte20r_ok.jpg

V poslední době však začínají být stále populárnější no-till secí stroje Boss, reagující na měnící se potřeby zemědělců. BOSS je secí stroj navržený pro všechny způsoby setí: přímý výsev, který je úspěšně využíván jak v minimalizačních technologiích, tak při konvenčním zpracování půdy. Jeho technické řešení umožňuje výsev do vymrzlých meziplodin, do podmítky nebo do připravené půdy, a dokonce i do luk a pastvin. Své využití má také v technologiích regenerativního zemědělství. Stroj má několik výhod, včetně možnosti výsevu až tří různých plodin do dvou různých hloubek z dělených zásobníků o celkové kapacitě 6600 litrů.

Základním stavebním kamenem secího stroje je výsevní botka. Na rozdíl od jiných strojů je každá botka umístěna na individuálním paralelogramu, umožňujícím perfektní kopírování povrchu. Spolu s tímto prvkem jsou pro sezónu 2024 v nabídce dva druhy botek. Původní varianta, která dostala označení HD a která je vhodná do 100% no-till technologií a nová odlehčená verze botky primárně určená pro minimalizační technologie s výhodou možnosti přímého setí. Spolu s botkami byl inovován systém kontroly setí a přítlaku EASYDEPTH. Ten umožňuje nezávislou regulaci zadního zamačkávacího kolečka, což usnadňuje práci v různých půdních podmínkách.

portecuve_ok.jpg

Pro malé a střední zemědělce, kteří velmi často hledají nové způsoby hospodaření, jsou k dispozici verze BOSS o šířce 3 m nebo 4 m, které splňují nároky na no-till zpracování a zároveň jsou pro ně ekonomicky dostupné. Stroje BOSS jsou vybaveny děleným zásobníkem o kapacitě 1600–4000 litrů, s možností doplnění o další dva malé zásobníky pro drobná semena. Pro novou sezónu si mohou zemědělci vybírat z několika různých variant odpovídajících přesně jejich potřebám. Základní nabídnou zůstává tažená verze obsahující všechny prvky v maximálním možném rozsahu. Pro malé farmy je nově v nabídce nesená varianta BOSS umožňující setí na velmi malých výměrách, protože svými rozměry a nároky nepřevyšuje běžné secí kombinace a zároveň nabízí komfort přímého setí. Zemědělci, kteří mají k dispozici čelní zásobník mohou uvažovat také o nesené variantě sólo secího rámu. V tomto případě probíhá distribuce osiva a hnojiva z čelního zásobníku, secí rám je osazen pouze botkami starajícími se o uložení osiva do půdy. Se záběrem až 6 metrů lze se secím rámem dosahovat velmi dobrých denních výkonů s poměrně malou tahovou náročností na traktor.

Díky těmto inovacím a rozšíření sortimentu AGRISEM reaguje na rostoucí poptávku po no-till secích strojích také pro malé a střední farmy čelící v současnosti velkým výzvám spojeným se změnou systému hospodaření.

Ing. Marcel Krumphanzl
Produktový specialista
CIME, s.r.o.


Více článků na toto téma

Zpracování půdy podrýváním bez mísení půdních vrstev

Zpracování půdy podrýváním bez mísení půdních vrstev

09. 04. 2024

Francouzská společnost AGRISEM se od svého založení v roce 1993 zabývá bezorebnými technologiemi. Důraz je kladen na efektivní hospodaření se zaměřením na intenzivní zpracování v povrchových vrstvách půdy a hloubkové podrývání bez mísení půdního profilu. Hlavní myšlenkou při vývoji nových stojů je dostupnost živin pro rostliny, snadný průsak vody a cirkulace vzduchu.

Číst více
Komfortní ovládání manipulátorů Merlo TURBOFARMER pod lupou

Komfortní ovládání manipulátorů Merlo TURBOFARMER pod lupou

09. 04. 2024

Každého zájemce o teleskopický manipulátor zajímá kromě technických parametrů také samozřejmě komfort ovládání. A v tomto směru mají manipulátory Merlo Turbofarmer ve svém konfigurátoru unikátní systémy, které umožňují uživateli individuální nastavení všech pracovních funkcí jak ve vztahu k charakteru práce tak hlavně dle ergonomických požadavků obsluhy. Jedná se o systémy s obchodním označením ASCS, EPD a systém automatické detekce agragovaného adaptéru CDC

Číst více
Mulčování Ferri

Mulčování Ferri

09. 04. 2024

Společnost CIME, s.r.o. je již dlouhá léta výhradním dovozcem mulčovačů značky Ferri, která je celosvětově rozšířenou a uznávanou zejména pro kvalitu, širokou škálu nabízených výrobků. Ferri je synonymem pro technologické inovace, kterých bylo dosaženo zaměřením na výzkum a vývoj. Nemluvíme zde o několika letech, ale o celých 6 generacích a letošním významném jubileu. Společnost Ferri totiž tento rok slaví výročí 180 let od založení.

Číst více