Zemědělská technika

Revoluce v pěstování ozimé řepky

16. 04. 2024

Pěstování ozimé řepky je náročný proces, který vyžaduje pečlivé a správné postupy pro dosažení optimálních výnosů.

20230825_111931.jpg

Metod v zakládání porostů existuje několik, jednou metodou je i strip-till. Při použití metody Strip-till se některé aspekty pěstování mohou lišit oproti tradičním metodám, a proto je důležité znát klíčové faktory a postupy.

Francouzská společnost AGRISEM, specializující se na technologie strip-tillno-till, využívá k zakládání porostů stroje STRIPCAT II, upravené pro setí v jednom přejezdu. Výhodami této technologii jsou hlavně efekty rychlosti založení porostu, úspory nákladů a půdní vláhy, a hlavně šetrné hospodaření s půdní strukturou a podpora přirozených procesů v půdě.

Strip-til je nejčastěji používaný před setím kukuřice, jak na zapravení kejdy nebo pro průmyslové přihnojení. Ke každé variantě lze navíc připojit systém jednokotoučové nebo dvoukotoučové výsevní ustrojí i k jakékoli verzi Stripcatu a rozšířit jeho použití pro další plodiny. Technickým řešením u kukuřičné rozteče 75 cm může být připojení dvojdiskové botky ke Stripcatu a dávkování osiva buď z děleného čelního zásobníku nebo ze zásobníku pro malá osiva umístěného na stroji. Výsledný výsevek u 75 cm verze je poté v rozteči 53-22-53 kdy dvojřádek řepky s roztečí 22 je ohraničen 53 cm meziřadím. Vzhledem k možnosti individuálního nastavení roztečí pracovních jednotek lze dále Stripcat snadno upravit na potřebnou základní vzdálenost a případně snižovat šířku meziřadí.  Toto agrotechnické řešení umožňuje snížit výsevky řepky při zachování plošného výsevu.

Z praktických zkušeností je ověřeno, že při výsevu tímto způsobem se časová náročnost na založení porostu pohybovala v hodnotách kolem 3,5 ha za hodinu se současnou spotřebou 8-11 litrů na hektar při použití 260hp traktoru se strojem o záběru 6 metrů. V porovnání s běžným konvenčním zpracováním půdy zahrnujícím orbu, předseťové zpracování a setí to znamená téměř 5x nižší časovou náročnost a 3x nižší spotřebu nafty.

Tato metoda rozšiřuje možnosti využití technologie Strip-till do dalších plodin a tím vede k rychlejší návratnosti investice, ale také výrazně přispívá ke změně agrotechnických postupů šetrnějších k půdě, které jsou velkým tématem současnosti.

Ing. Jan Zikmunda

Produktový specialista

CIME, s.r.o.


Více článků na toto téma

Zpracování půdy podrýváním bez mísení půdních vrstev

Zpracování půdy podrýváním bez mísení půdních vrstev

16. 04. 2024

Francouzská společnost AGRISEM se od svého založení v roce 1993 zabývá bezorebnými technologiemi. Důraz je kladen na efektivní hospodaření se zaměřením na intenzivní zpracování v povrchových vrstvách půdy a hloubkové podrývání bez mísení půdního profilu. Hlavní myšlenkou při vývoji nových stojů je dostupnost živin pro rostliny, snadný průsak vody a cirkulace vzduchu.

Číst více
Komfortní ovládání manipulátorů Merlo TURBOFARMER pod lupou

Komfortní ovládání manipulátorů Merlo TURBOFARMER pod lupou

16. 04. 2024

Každého zájemce o teleskopický manipulátor zajímá kromě technických parametrů také samozřejmě komfort ovládání. A v tomto směru mají manipulátory Merlo Turbofarmer ve svém konfigurátoru unikátní systémy, které umožňují uživateli individuální nastavení všech pracovních funkcí jak ve vztahu k charakteru práce tak hlavně dle ergonomických požadavků obsluhy. Jedná se o systémy s obchodním označením ASCS, EPD a systém automatické detekce agragovaného adaptéru CDC

Číst více
Mulčování Ferri

Mulčování Ferri

16. 04. 2024

Společnost CIME, s.r.o. je již dlouhá léta výhradním dovozcem mulčovačů značky Ferri, která je celosvětově rozšířenou a uznávanou zejména pro kvalitu, širokou škálu nabízených výrobků. Ferri je synonymem pro technologické inovace, kterých bylo dosaženo zaměřením na výzkum a vývoj. Nemluvíme zde o několika letech, ale o celých 6 generacích a letošním významném jubileu. Společnost Ferri totiž tento rok slaví výročí 180 let od založení.

Číst více